.
 

 

Gestalttherapie & Brainspotting


Ieder mens heeft het vermogen te groeien en te ontwikkelen. We zoeken naar een zo gezond mogelijk evenwicht in contact met onze omgeving. Toch lopen we soms vast als we te maken krijgen met verlies, ziekte, ontslag en andere gebeurtenissen in ons leven. We hebben even geen passend antwoord op de situatie; te veel stress, te veel emotie en te veel piekeren.

Gestalttherapie is een ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapievorm. Hierbij staat het ontwikkelen van gewaarzijn ( = waarneming + bewust worden en betekenis geven ) centraal. We onderzoeken de manier waarop je contact maakt met jezelf en met anderen. Hoe ziet jouw ervaring er uit in het hier en nu? Wat is de reden dat je doet wat je niet wilt of wilt wat je niet doet

 

In contact met de therapeut in het hier en nu, doet alles zich voor wat aandacht nodig heeft. Dat kunnen ervaringen uit het verleden zijn, ervaringen die je herkent in andere relaties of ervaringen die je herkent van situaties op je werk. In contact met de therapeut kunnen gedragspatronen zich herhalen en (onbewuste) behoeftes naar voren komen waar je nog geen antwoord op gevonden hebt.

Samen kunnen we je ervaringen onderzoeken door te vertragen, te voelen en waar te nemen. Telkens opnieuw kijken, zonder je door een oordeel te laten leiden, ontwikkel je meer gewaarzijn. Zo kun je ook nieuwe ervaringen op doen en krijg je de beschikking over meer mogelijkheden.


  

          


Brainspotting is een therapie vorm die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve manier beïnvloeden.  Elke levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in de huidige ervaring. Brainspotting is een laagdrempelige methode voor verwerking van bijvoorbeeld vervelende gebeurtenissen, angst, stress klachten, (onbegrepen) lichamelijke klachten, verslavingen.

Brainspotting is ontdekt en ontwikkelt door David Grand (2003) vanuit de EMDR, maar is geheel anders dan EMDR. Bij Brainspotting volgt de therapeut het proces van de cliënt. Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Deze punten in het gezichtsveld blijken voor mensen een bepaalde lading te hebben, oftewel blijken te corresponderen met gebieden in het lichaam en in de hersenen waar specifieke informatie ligt opgeslagen.  Als de oogpositie op dat punt vast gehouden wordt, raken deze gebieden in de hersenen gestimuleerd, waardoor onverwerkte informatie die in de hersenen en het lichaam ligt opgeslagen wordt aangesproken en zich gaat oplossen. De therapeut helpt de cliënt een bepaalde oogpositie vast te houden met behulp van een pointer.


Brainspotting:

- effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied.

- geschikt voor alle leeftijden

- geen noodzaak om over problemen te kunnen of moeten praten

- blijvend en diepgaand resultaat

- diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen


"Where we look affects how we feel."


 

 

Gestalttherapie en Brainspotting zijn er voor individuen, partners, ouders en kinderen.

Als je denkt dat Gestalttherapie en/of Brainspotting  iets voor jou is, neem dan vrijblijvend contact met mij op via telefoon, email of contactformulier

 

Kosten variëren van 50 euro tot 115 euro,

afhankelijk van de duur van de sessie en inkomen. 

Afhankelijk van je zorgverzekeringspakket vergoeden de meeste zorgverzekeraars

gedeeltelijk de kosten van de consulten.

Ik ben geregistreerd bij de NVAGT en de RBCZ.

 
Opbellen
E-mail